Publikācijas

Atsauksmes

Pievienot komentāru
Pievienot

Ingūna Īstenā 29.12.2023 17:12
Lielākā vilšanās šogad. Garlaicības un formalitātes kalngals.Ļoti skolnieciska izrāde. Tēmas dziļums ļautu parādīt šos notikumus emocionāli, jūtīgi, spēcīgi, bet diemžēl neko no tā nesagaudīju. Pirmo reizi mūžā teātrī cīnos ar miegu un nožēloju iztērēto naudu par biļetēm.
Marlēna Alstere 09.12.2023 16:22
Nesen biju uz izrādi Leopoldštate, kas aprakstā pieteikta kā ģimenes drāma. Un patiešām, pirmais cēliens aprakstam atbilstošs, ar vietu gan smiekliem, gan pārdomām, gan māšanai ar galvu, redzot izpēlētās ikdienas drāmas, kas šķiet tik pazīstamas arī savā dzīvē. Otrais cēliens smaidu no lūpām lēni nodzēš, nepārportami dodot zināt, ka izrādes beigās tam vairs nebūs vietas. Atšķirībā no biežāk pierastā ‘formāta’, kur aktieri palīdz skatītājam izpārdzīvot uz skatuves notiekošo, iedodot atrisinājumu vai vismaz mierinājumu, kādu cerību staru, bet šajā izrādē pats smagums atstāts pēdējās teksta rindās.. ar katru vārdu smagumam gulstoties uz pleciem ar vien varenākam un neizbēgamākam, un tikko kā šķiet tālāk vairs nav kur - priekškars aizveras. Un tu esi palicis ar šo dvēselisko sāpi un neskaitāmajām domām viens pats… Un manas domas vairāk virzījās tēmā par karu kopumā. Atceros kā agrāk paudu neizpratni kāpēc tik daudz latviešu kino darbu apspēlē šo tēmu, ja tā ir pagātne, taču tagad tā kļūst par vienu no aktuālakajiem tematiem. Manas sajūtas nesa mani pārdomās par to cik dziļas rētas karš atstāj katrā tā skartajā ģimenē. Cik paaudzēs tas kā stipra nezāle apvij cilvēku dzīves, pat to, kuri karu tiešā veidā nav piedzīvojuši. Par to, ka aiz katras karā paņemtās dzīvības stāv desmitiem salauztu dzīvju. Un par to, ka apzinoties kara neaptveramās sekas, cilvēki joprojām izvēlas karot…
Dailes teātris 27.11.2023 10:16
(No Twitter) @geete88 (26.11.2023.)
Paldies blakus sēdētājai teātrī, kas laipni iedeva man salveti vakardienas "Leopoldštate" laikā. Bravo! Ļoti kvalitatīvs darbs, izcila scenogrāfija, aizkustinošs stāsts un lieliska aktierspēle, izrāde turpina "neatlaist" vēl šodien. Paldies @daile_lv
Dailes teātris 27.11.2023 10:15
(No Twitter) @Larisa_M (26.11.2023.)
Neesmu ļoti aktīva teātra gājēja un nekad neesmu apraudājusies. Leopoldštate @daile_lv ļoti spēcīga, jo sevišķi šodienas Izraēlas notikumu kontekstā. Izrādes beigās raudājām ne tikai mēs ar meitu, bet arī blakus sēdošie
Vanda Veneranda 25.11.2023 23:54
Kad pirku biļeti, Izraēlā vēl viss bija kluss un mierīgs...bet uz izrādi jau devos ar zināmu pirmsgaršu.
Par pēcgaršu. Laikam gaidīju ko vairāk. Iestudējums diezgan statisks, sadrumstalots, no novērotāja pozīcijām. Bet aktieri vecmeistari, sevišķi galveno lomu izpildītāji, neapšaubāmi spīdēja!! Paldies! :)
Dailes teātris 10.10.2023 11:37
(No Facebook) Marcs Vilums (07.10.2023.)
Izcila izrāde īsta teātra tradīciju stilā, kur dekorācijas (atturīgas un precīzas) ir fons un noskaņojums notikumiem uz skatuves. Un uz skatuves šovakar aktierspēle bija lieliska. Skrastiņš joprojām ir izcils, Danēviča kļust arvien labāka, Strads, labi, ka atnāca uz Rīgu ir unikāls, Vārpiņa joprojām prīma... tā var uzskaitīt un uzskaitīt. Mani izrāde ļoti uzrunāja. Laikam tāpat, kā ikvienu, jo pārpildīta zāle palika pārpildīta līdz pat fināla kulišu aizvēršanai. Klusumā piecēlušies, skatītāji viena klusā ritmā, bet no sirds, aplaudēja klusējošiem aktieriem un tiem, kuri sen vairs nerunā.
Dailes teātris 10.10.2023 11:36
(No Facebook) Kadrija Beirote (08.10.2023.)
"Leopoldštate". Dailes teātris . Ilgi atcerēšos ne tikai izrādes pašas dēļ, bet arī "teātra augšāmcelšanās" sajūtas dēļ. Paldies jums par ieguldīto milzu darbu, atbildību un cieņu - pret savu profesiju, pret vēstījumu, pret vēsturi, pret cilvēciskām vērtībām, pret skatītāju, pret mākslu! Protams, ka visa zāle stāv kājās. Un esam ļoti, ļoti pateicīgi par šo
Angelika Vlasova 07.10.2023 23:10
Šodien 7.oktobrī biju uz izrādi. Diemžēl, dažās ainās aktierus dzirdēt gandrīz nevarēja.Strapbrīdim sākoties, pajautāju apkārt sēdošajiem, vai man kaut kas ar dzirdi noticis, cilvēki man atbildēja, ka jā, ka vairākās ainās varēja tikai nojaust ko runā, nevis normāli sadzirdēt. Rakstu tāpēc, lai aktieri par to padomātu un turpmākajās izrādēs tā tas nebūtu.
Dailes teātris 06.10.2023 11:53
(No Facebook) Rita Sprindžuka (06.10.2023.)
Izrāde - es teiktu monumentāla! To apjomu gan tēmas ziņā, gan scenogrāfijā nākas apjaust joprojām. Vienam vakaram - masīva gūzma ar notiekošo, kas ievelk un izrādes ilgums paskrien nemanot. Manas pārdomas bija vairāk saistītas ar to, ka pasaulē nekas nemainās - vardarbība, pārākuma sajūta - tas viss iet uz apli. Vienmēr būs kāda tauta, kas domās, ka ir pārāka par citiem.... jautājums - kā šo pārraut? Vai tas vispār ir iespējams? Varbūt cilvēka dabā tā ir iebūvēts un tas tiešām nekad nebeigsies? Pēc izrādes aizrunājāmies, ka kamēr katrs pats personīgi nestrādās ar savām traumām, kamēr sabiedrībā būs akceptēta vardarbība, tikmēr veidosies kāda kritiskā masa, kam tas ir pieļaujami un veidosies šādas "pārākuma" tautas. Izrāde neatsāja cerības uz Imagine all the people Livin' life in peace...
Dailes teātris 06.10.2023 11:52
(No Facebook) Inga Latkovska (05.10.2023.)
Protams, smaga tēma, ebreju ģimenes ciešanu stāsts no 1899. - 1955. gadam, 2. cēliena beigās bija jāparaud, vardarbība un genocīds. Arī mēs Baltijā to esam piedzīvojuši. Kā strādāt pašiem ar to, to, kas sēž bezapziņā. Ko darīt ar pazemojumu? Dažas tēzes un domas, kas aizķērās ...viss reiz pāriet un sākas atkal kaut kas jauns; tu dzīvo tā it kā tev nebūtu/tu nemet ēnu ... Ļoti interesants kinematogrāfisks sākums un vispār klasiska izrāde ar vērienu.
Gastons 06.10.2023 03:43
Skrastiņš - bravo! Dumburs - Bravo #2. Ja patīk Varpiņa, nelix vilties. Stopardu nekas/neviens nesabojās, tā ka piedodiet, ja jums šķiet, ka nebija kā vēlaties. Jo taisnība, ka kāds aktieris veica režiju.
Dailes teātris 04.10.2023 14:07
Ilona @fridakalo (03.10.2023.)
Biju jau aizmirsusi — cik ļoti esmu noilgojusies pēc īsta, tradicionāla teātra. Pārtikusi ebreju dzimta svin svētkus un pārņem sajūta, ka arī es atrodos skaistajā viesistabā. Sajūtu mājīgumu līdz ar bērnu balsīm, esmu mazliet naiva un gribu ievērot piemirstās tradīcijas, gribu būt piederīga savai dzimtai. Mēs runājam par daudz ko, bet vispār jau runājam par attiecībām. Pirmais kamols kaklā, kad videoprojekcijā redzamā mazā meitenīte skrien prom no pieaugušajiem. Objektīvs viņai seko. Graudainais un melnbaltais ekrāns izstaro skumjas, trauksmi un neizbēgamību. Kāpēc man jādomā par izrādi vēl ilgi pēc tās noskatīšanās? Vai atbilde meklējama izrādes dabiskajā plūdumā, dzimtas piederības sajūtu meklējumos, kurus paspilgtina atzīstamā bērnu aktierspēle? Varbūt atslēga ir bagātīgais teksts, kurš atlāj vēstures, zinātnes, mākslas, filosofijas un psiholoģijas attīstības šķautnes un 20gs. lielākās traģēdijas gaitu caur vienas dzimtas prizmu? Varbūt izcilā 33 aktieru spēle un vienbrīd skatuves iekārtojums kā 34tais, kad gleznas no pārtikušās dzimtas nama sienām tiek noplēstas kā ādas sloksnes no dzīva ķermeņa, kā sloksnes no dvēseles. Varbūt tērpu greznums un reizē trauslums kā laikmeta atmosfēra un reizē zīme? Nu, lūk, tikai daži aspekti par līdzpārdzīvojumu, skatoties izrādi. Izrādi, kura liek domāt vēl ilgi pēc tam. P.S. Jau pēc izrādes, man šķiet, ka atslēga ir arī šajos divos teikumos no intervijām. Džons Malkovičs par savu, kā režisora, darba stilu norādījis: „Es viņiem nesaku, ko darīt, es viņiem saku, ko es redzu.” Sers Toms Stopards par lugas tapšanu: „Kā tas ir, kad tava pagātne tevi sakustina?”
Ruta Vēvere 24.09.2023 14:57
Labdien,cienījamais Dailes teātra kolektīv!Šā gada teātra sezonu sāku ar ar Liepājas teātra viesizrādēm Jūsu teātrī un tās abas-"Pilnīgi svešinieki"un "Purva bridējs ugunī"— bija vienkārši lieliskas!Ar nepacietību gaidīju Jūsu teātra sezonas atklāšanas izrādi"Leopoldštate",Džona Malkoviča režijā. Jau pats Malkovičs izsaka ļoti daudz,jābūt kaut kam īpašam un tā arī notika.Tēma ļooti smaga-genocīts pret ebreju tautu un arī ļooti aktuāla šobrīd,jo patreiz arī notiek genocīds pret ukraiņu tautu.Izrādē ebreju dzimta trīs paaudzēs,inteliģenta,izglītota un turīga,kas diemžēl paatrināja viņu likteni,totalitārajā režīmā-starp diviem totalitārajiem režīmiem-nacistu Vāciju un Padomju Savienību.Pat sastādīts dzimtas koks,kas jau liecina par viņu saliedētību un turēšanos kopā,lai kas arī notiktu.Arī es skolas laikā rakstīju savu dzimtas koku,bet tikai gadiem ejot saprotu tās nopietnību un nozīmi.Tik piesātināta izrāde-gandrīz visa teātra aktieru trupa,lieliska scenogrāfija,skaistas dzimtas gleznas,skaisti tērpi utt.utt.Irādes beigu daļa un visa izrāde kopumā,liek aizdomāties,cik skaudrs bija daudzu tūkstošu ebreju liktenis un cik laimīgi mēs varam būt šodien,ka neko tādu nav jāpiedzīvo mums.Šī izrāde IR kā mācībstunda,VISIEM,gan skolniekiem,gan viņu vecākiem,gan vecākā gada gājuma cilvēkiem un to būtu jāredz VISIEM,lai beidzot mēs novērtētu,to,kas mums ir,nevis gausties uz katra soļa.Vērienīga,skaudra un arī pamācoša izrāde. Paldies izcilajam režisoram Džonam Malkovičam un mūsu lieliskajiem aktieriem.Es tikai varu iztēloties,KĀ ir strādāts,visiem iesaistītajiem.VEIKUMS IR FANTASTISKS!TAS IR jāredz!PALDIES!
Evita Jurjevna 22.09.2023 00:43
Izrāde ar senilu dokumentālā žanra piesitienu. Sižets saprotams, smags, līdzpārdzīvojams, taču visiem zināms, gadu desmitiem izdzīvots. Izrāde kā tāda no 19.gs., naftalīna smaka, garlaicīga. Nekādas mūsdienu teātra novitātes. 2.cēlienu noskatījos gaidās, ka kaut kas dinamiskāks un mūsdienīgāks parādīsies, taču nekā! Neattaisnoja ne gaidas, ne cerības uz mūsdienīgu teātri. Diemžēl!
Dailes teātris 20.09.2023 17:48
(No Twitter) Renate @renatelz (17.09.2023.)
Leopoldštate @daile_lv - spēcīga izrāde, kuras beigās, atceroties lasīto L. Rīsa “Aušvicu”, ļāvos arī asarām. Izrāde, kas jāredz. Tērpi ļoti skaisti, mūzika kustināja sajūtu stīgas un aktieri izcili. @darta_avant, Jūs bijāt tik skaista un šarmanta kundze, izrādes 2. cēlienā!
Dailes teātris 20.09.2023 17:47
(No Twitter) Dace @ZDachele (17.09.2023.)
Arī man svarīgākais izrādē ir stāsts, lai cik smags, skumjš un traģisks tas būtu. Filigrāni un monumentāli. #Leopoldštate neabšaubāmi ir pirmā no TOP izrādēm, kas šajā teātra sezonā jāredz. Paldies @daile_lv
Dailes teātris 20.09.2023 17:47
(No Twitter) Antoņina Ņenaševa @A_Nenaseva (17.09.2023.)
Leopoldštate. Spēcīgs atgādinājums, kāpēc vairs nekad... Kāpēc var nepamanīt un sākotnēji neuztvert nopietni, jo nevar jau tā notikt pa īstam. Toties arī pārdomas par integrāciju un asimilāciju, kas rezonē ar šodien aktuālo. Paldies @daile_lv un ikvienam no māksliniekiem.
Dailes teātris 20.09.2023 17:46
(No Twitter) Valters Bruss @Valters_Bruss (17.09.2023.)
@daile_lv "Leopoldštate" smaga, fundamentāla kādas ģimenes sāga caur 20. gs. neprāta līkločiem. Izrādē daudz jēgpilnu, dziļu tekstu, kurus vērts sadzirdēt. Man patika un noteikti liek domāt arī pēc priekškara aizvēršanās. Paldies visiem iesaistītajiem! (un viņu ir daudz.)
Dailes teātris 20.09.2023 17:45
(No Twitter) Anete Apsīte @aneteapsite (16.09.2023.)
“Leopoldštate” @daile_lv kopš vakardienas joprojām kvēl sajūtās. Gan ar tēmu, gan vienkārši redzēto. Es saku, ka noteikti redzēšanas un sava laika vērta.
Dailes teātris 20.09.2023 17:44
(No Twitter) Romija Andersone @RomijaAndersone (16.09.2023.)
Vēl šodien domāju par #leopoldštate pirmizrādi vakar @daile_lv
Daudzslāņains stāsts par ebreju tautas traģēdiju caur vienas dzimtas likteņa prizmu. Finālā gribēju minūti klusuma piemiņas brīdim. Tik iespaidīgi...