Lauris Dzelzītis saņēmis Latvijas Teātra darbinieku savienības pasniegto Harija Liepiņa balvu

Dailes teātris ar lepnumu sveic Lauri Dzelzīti, kurš šodien Eduarda Smiļģa Teātra muzejā saņēma Latvijas Teātra darbinieku savienības pasniegto Harija Liepiņa balvu par spilgtu, nobriedušu un neatkārtojamu aktiermeistarību iepriekšējo sezonu laikā!

"Ceturtdaļgadsimtu Lauris Dzelzītis ir Dailes teātra aktieris. Viņa personība, raksturs un stāja ir kļuvusi leģendām apvīta. Latvijas prese un sociālie tīkli mīl to, ko virspusē saredz, tāpēc bieži vien Lauris ir sliktais puisis, bet tikpat bieži puisis ar zilām acīm un jūtīgu dvēseli. Man šķiet, ka tas liecina par to, ka Lauris strādā pie savām lomām arī ārpus teātra un atklāj sava darba metodes arī netīšiem vērotājiem. Viņa meistarība slēpjas pretrunās – galējībās, kurās skatītājs redz sevi pašu gluži kā dvēseles spogulī. Pretrunas ir Laura aktiera tehnikas un psihoemocionālās motorikas palaišanas instruments. Pēdējo trīs sezonu laikā esmu Lauri redzējis profesionāli strādājam ļoti dažādos iestudējumos – vienā katra darbība ir atklāta tekstā, citā kustība, mīmika un pats ķermeņa strāvojums rada stāstu.

Lauris savas lomas veido, sajūtot niansētas, smalkas vibrācijas. Darba procesā viņš atgādina mednieku – viņš veic trāpīgu vērojumu un ieturētu, gandrīz nemanāmu aktierspēles manevru, pirms palaiž vaļā gatavo lomu. Viņš iegrimst mēģinājuma procesā tā, it kā apkārt nebūtu neviena cita – vienlaikus spējot sadzirdēt režisoru un uzklausīt partneri, bet palikt absolūtā patiesībā pret sevi. Tam būtu jāizklausās paradoksāli, jo Lauris Dzelzītis ir bijis nebēdnīgais Toms Sojers un Totss izrādē “Pavasaris”, un arī citi viņa izveidotie tēli izrādēs nereti ir galējību cilvēki – apsēsti meļi, alkoholiķi, vājprātīgie, noziedznieki –, bet to nekad nevarētu pateikt, skatoties Laura Dzelzīša spēlē, jo viņš jebkuram tēlam un varbūt pat neveiklākam teikumam piešķir patiesas dzīves sajūtu. Lai kādi neģēļi tie nebūtu, Laura Dzelzīša darbā viņi kļūst mīlami, saprotami un pieņemami. Laurim piemīt patiesa talanta dzirksts."

Dailes teātra vadošais dramaturgs Matīss Gricmanis

#SekoDailei

Dailesteatris.lv tiek izmantotas sīkdatnes. Tās ļauj jums ērti lietot vietni, bet mums analizēt apmeklējumu.

Izmantotās sīkdatnes

Pieteikties jaunumiem