Dailes teātra sezona sākas ar frīku kabarē un “The Tiger Lillies”

Šajā nedēļas nogalē, 10. un 11. augustā, Dailes teātra Lielajā zālē gaidāms jaunās sezonas īpašais notikums – frīku kabarē “Stulbā dzīve”.

Muzikālā izrāde “Stulbā dzīve” ir divu kabarē grupu – ikoniskās britu grupas “The Tiger Lillies” un tagad Francijā darbojošās ukraiņu “Dakh Daughters” – satikšanās uz Dailes skatuves ar spilgtajām Dailes teātra aktrisēm Ievu Segliņu, Ēriku Egliju-Grāveli un Ilzi Ķuzuli-Skrastiņu.

“Laikā, kad cilvēci tricina ļaunums, ir gļēvi novērsties no neērtā un sāpinošā, tādēļ ir nepieciešams līdz pašam kaulam, melni un radikāli godīgi pasmieties par stulbo dzīvi,” tā saka režisors un autors Vlads Troickis. Vizuāli suģestējošā stāvizrādes formātā, trīs dažādās valodās – latviešu, ukraiņu un angļu – mākslinieki meklēs atbildes uz brīvības un demokrātijas jautājumiem, sakuļot skatuves gaisu ar ķecerīgu humoru un nāvīgu ironiju. “Izrādē ir daudz mūzikas, daudz humora, bet tajā pašā laikā pieskarsimies arī mums šobrīd vissāpīgākajiem punktiem,” piebilst ukraiņu režisors, kas izrādē, protams, runā arī par karu un tā sēto ļaunumu.

Britu mūzikas trio “The Tiger Lillies” vairāk nekā 30 gadus ar saviem drūmi groteskajiem, nihilistiski ņirdzīgajiem un panciskajiem skatuves tēliem un asprātīgajām dziesmām ir skatuves avangardā. Viņus ir iedvesmojis teju viss – gan Kurts Veils un franču šansons, gan klaunādes žanrs un pat kāda Londonas prostitūta vārdā Lilija, kura valkājusi zvēru rakstu tērpus. Tā ir mutuļojošā Veimāras laika Berlīne pirms simts gadiem, kas nu izskan angliski.

“Dakh Daughters” ir starptautisku atzinību guvusi ukraiņu mūzikas grupa, kas dibināta 2012. gadā Kijivā. Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā 2022. gadā tā par savu mītnes vietu ir izvēlējusies Franciju, koncertējot Eiropā un daudzviet citur. Sapludinot postfolku, putekļainu varietē, reizēm pat piecas valodas un arī Šekspīra sonetus, “Dakh Daughters” ir šobrīd, iespējams, pats ievērojamājais Ukrainas mūzikas un skatuves mākslas fenomens.

Grupas mākslinieciskais vadītājs ir ukraiņu teātra režisors, pedagogs un dramaturgs Vlads Troickis, kurš 1994. gadā Ukrainā izveidojis pirmo neatkarīgo teātri – “Dakh” teātri – un vēlāk arī valstī vērienīgāko starpdisciplināro laikmetīgās mākslas festivālu “GogolFest”. Abas institūcijas šobrīd ir starp atpazīstamākajiem mākslas un radošajiem centriem Eiropā.

Muzikālajā izrādē “Stulbā dzīve” piedalās: Solomija Melnika, Ruslana Hazipova, Anna Ņikitina, Natalija Halaneviča (“Dakh Daughters”); Tetjana Troicka (“Dakh” laikmetīgās mākslas centrs); Martins Žaks, Adrians Stauts, Budi Butenops (“The Tiger Lillies”); Ērika Eglija-Grāvele, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Ieva Segliņa (Dailes teātris).

Iestudējumu veido režisors, dramaturgs Vlads Troickis; izrādes gaismu mākslinieks – Asthiks Hrihorjans; video māksliniece – Marija Jakovenko; skaņu inženieris – Simons Ofrē.

Projekta vadītāji–  Dailes teātris, projekta kurators – Andrijs Palatnijs; “Dakh Daughters” menedžments – Irina Horbana; “GogolFest” menedžments – Anna Basova;  “The Tiger Lillies” menedžments – Martina Lača; Tims Vaitheds, projekta koordinatore – Viktorija Fedoriva; producenti – laikmetīgās mākslas festivāls “GogolFest” (Festival of Contemporary Arts GogolFest, Ukraina).

Šī neparastā iestudējuma pirmā tikšanās ar skatītājiem  būs šovakar, 9. augustā, koncertzāles “Cēsis” teātru skates “Grand Prix” ietvaros.

Dailes teātra patrons “Rietumu Banka” – kvalitāte nekad nav nejaušība.

Dailesteatris.lv tiek izmantotas sīkdatnes. Tās ļauj jums ērti lietot vietni, bet mums analizēt apmeklējumu.

Izmantotās sīkdatnes

Pieteikties jaunumiem