Uzmanību! Izmaiņas repertuārā.

Dailes teātris maina ievērojamā igauņu režisora Tīta Ojaso 2024. gada marta jauniestudējuma materiālu no “Sarkanā prinča” uz “Meistaru un Margaritu”

“Sarkanā prinča” pamatā ir vēsturnieka Timotija Snaidera pētījums par kādu no karaliskās Hābsburgu dinastijas erchercogu, kura dzīve un sapņi pēc Pirmā pasaules kara tika ierauti Ukrainas valsts dibināšanas notikumos. Izrādē “Sarkanais princis” tiktu reflektēts par to, kas notika īsajā laikposmā pēc Pirmā pasaules kara, kad monarhi zaudēja savas valstis un dzima jaunas - pavisam bez karaļiem. “Sarkanā prinča” stāsts aicina uz pārdomām par to, kāda loma Ukrainas valstij un tās vēsturei ir visas Eiropas kontekstā. Šo stāstu mēs stāstīsim tad, kad Ukraina būs uzvarējusi karā ar Krieviju. Refleksija par Ukrainas identitāti un vietu Eiropā būs būtiska, kad karš beigsies ar uzvaru.

Vēsture ir jāpēta, nevis jānoliedz – tā joprojām skan Dailes teātra 2023./2024. gada sezonas moto. Mēs jau esam uz skatuves pievērsušies holokausta un kolaborācijas tēmām, bet tagad esam gatavi iztirzāt paša ļaunuma dabu un tā ietekmi uz sabiedrību.

Tīts Ojaso “Sarkanā prinča” vietā ir piedāvājis iestudēt Mihaila Bulgakova romānu “Meistars un Margarita”. Darbs pie grāmatas Bulgakovam kļuva par viņa kā autora sirdsapziņas cīņu, kurā autora dzīvībai svaru kausos pretī bija likta autora patiesība. “Meistars un Margarita” ir literatūras pērle un neatkārtojams visas Eiropas literatūras sasniegums. Šo darbu lasa visā pasaulē kā atgādinājumu par dzīvi zem tādas varas, kurā ļaunums viegli manipulē ar cilvēku prātiem un sirdīm.

Romāna darbība risinās vienlaikus divās vietās. Pirmā ir ļaunuma impērijas galvaspilsēta Maskava, kur galvenais ir noliegt ļaunuma esamību, tā padarot cilvēkus aklus un viegli ievainojumus. Pats nelabais sēj haosu, lai ļaunums varētu valdīt. Otrā pilsēta šī romāna centrā ir Jeruzaleme gadu tūkstošu mijā – tai lemts pieredzēt Dieva dēla nāvessodu.

“Meistars un Margarita” stāsta par to, kā no visām pasaules vietām ļaunums ir izvēlējies apsēst tieši Maskavu un Jeruzalemi. Vai tas nav pravietiski šodienas kontekstā?

INFORMĀCIJA PAR BIĻETĒM: Iegādātās biļetes ir derīgas arī uz mainīto izrādi. Ja nevēlaties apmeklēt izrādi “MEISTARS UN MARGARITA”, aicinām līdz 15. janvārim kasē iegādātās biļetes nodot jebkurā Biļešu paradīzes kasē vai aizpildīt naudas atmaksas pieteikumu. Internetā iegādāto biļešu īpašnieki ir aicināti rakstīt pieteikumu par biļešu atdošanu uz e-pasta adresi info@bilesuparadize.lv; nauda par biļetēm tiks ieskaitīta jūsu bankas kontā.

Dailesteatris.lv tiek izmantotas sīkdatnes. Tās ļauj jums ērti lietot vietni, bet mums analizēt apmeklējumu.

Izmantotās sīkdatnes

Pieteikties jaunumiem