Mūžības ceļos devies Dailes teātra aktieris Pēteris Liepiņš

Dziļās sērās ziņojam, ka pēc ilgas slimības šodien mūžības ceļos devies mūsu Pēteris Liepiņš. Esam zaudējuši sirsnīgu, atsaucīgu, ar lielisku humora izjūtu apveltītu kolēģi, kurš mīlēja teātri un kuru mīlēja teātrī. Esam zaudējuši izcilu aktieri, kura mums ļoti ļoti pietrūks.

Atvadīšanās no mūžībā aizgājušā Dailes teātra aktiera PĒTERA LIEPIŅA notiks otrdien, 17. maijā, no pulksten 13.00 Rīgas krematorijas Lielajā zālē. Guldīšana zemes klēpī - pulksten 15.00 I Meža kapos.

Pētera Liepiņa ģimene lūdz cienīt piederīgo privātumu un nefotografēt, nefilmēt atvadīšanos no aktiera.

Pēteris Liepiņš bija Dailes teātra aktieris kopš 1966. gada. Pēc Ērglu vidusskolas beigšanas un dienesta Padomju Armijā viņš iestājies Pētera Pētersona vadītajā Dailes teātra IV studijā, kuru beidza 1971. gadā, kad Pētersons vairs nav Dailes teātra galvenais režisors un ir sācies Arnolda Liniņa laiks Dailē.

Pētera Liepiņa personībai piemitusi retā īpašība vērties pasaulē ar bērnišķīgu pirmreizīgumu, kas reakcijai piešķīrusi ne tikai ļoti dabisku izteiksmi, bet arī īpašu trauslumu. Kopā ar puiciski sprigano vitalitāti, artistisku temperamentu un personības silto starojumu veidojies unikāls kodols, kas piepildījis Pētera Liepiņa tēlus, padarot tos īpašus, neaizmirstamus. Viņš bija vientiesīgais un gaišredzīgi viedais Izašars Arnolda Liniņa veidotajā Raiņa traģēdijas “Jāzeps un viņa brāļi” (1981) iestudējumā un Sančo Pansa – zemes cilvēks ar savu gudrību – M. de Servantesa “Donā Kihotā” (1984). Viņš bija Dullais Dauka Kārļa Auškāpa iestudējumā (1986). Vairākām paaudzēm Pēteris Liepiņš paliks atmiņā no izrādēm “Jērādiņa” (1982, 2009, 2016) un “Ķēniņa Mikabikas raibie svārki” (2001), un, protams, ar neatkārtojamo Jefiņu no J. Dreslera “Jefiņš saka: “Akurāt īstā brīdī esmu klāt!” (1993).

Beidzamos gados Pēteris Liepiņš nospēlējis spilgtas tēva lomas – Kārli A. Ščerbaka lugas “Balta vārna melnā krāsā” (2018) iestudējumā, Henku Š. Grenana “Alvas sievietē” (2019), un viņa pēdējā loma paliek Tēvs Intara Rešetina iestudētajā F. Zellera “Mātē” (2020). Vairāk nekā piecdesmit gadu laikā Pēteris Liepiņš ir nospēlējis aptuveni 150 lomas teātrī, un vēl daudzas – kino.

“Apbrīnojama ir Pētera Liepiņa spēja iznest laikam cauri un nenopietniem, uzmācīgiem viedokļiem, cauri piesārņotai garīgai telpai neskartu savu talantu. Tas bieži visdažādākās lomās ir atmirdzējis nenobružāts, nesaduļķots, lauku zēna tiešumā un ētiskā skaidrībā” – tas ir Irēnas Lagzdiņas vērojums, un viņa arī sarakstījusi aktiera mūžam un darbam veltītu grāmatu “Lidojošā zirga mugurā. Pēteris Liepiņš”.

Izsakām visdziļāko līdzjūtību Pētera Liepiņa ģimenei, tuviniekiem un visiem, kurus iepriecinājis un iedvesmojis viņa darbs, viņa bagātais aktiera mūžs.

Dailesteatris.lv tiek izmantotas sīkdatnes. Tās ļauj jums ērti lietot vietni, bet mums analizēt apmeklējumu.

Izmantotās sīkdatnes

Pieteikties jaunumiem