Dailes dārzā top koncertizrāde “KERUAKA CEĻŠ”

Dailē top koncertizrāde “Keruaka ceļš”, kas pirmizrādi piedzīvos 24. maijā, atsākot īpašus noskaņu vakarus Dailes dārzā. Koncertizrādes pamatā būs bītu jeb bītiņiku, šīs pagājušā gadsimta 50. gadu jauniešu kontrkultūras, Bībele – Džeka Keruaka romāns “Ceļā”.

Dziedātāja Aija Vītoliņa, aktieri Klāvs Kristaps Košins un Niklāvs Kurpnieks, mūziķi – Rūdolfs Dankfelds, Miķelis Putniņš, Romāns Vendiņš, Toms Poišs, Dāvis Jurka – skatītājus gan ievedīs džeza noskaņās, izpildot klasiķu Četa Beikera un Ellas Fitcdžeraldas dziedātās dziesmas, gan ļaus pakavēties to 20. gadsimta mūziķu skaņdarbos, kuri sekoja bītu paaudzes ideāliem, un tā ir grupas “The Doors”, Petijas Smitas, Džimija Hendriksa, Boba Dilana un vēl daudzu citu radītā mūzika.

Koncertizrādes režisore Laura Groza: “Džekam Keruakam – 100. Tas varētu būt iemesls pārlasīt “Ceļā” vai arī apmeklēt koncertizrādi “Keruaka ceļš”, kurā būs arī daudz, daudz mūzikas. Bītņikiem tik svarīgais vārdu ritms un satura plūsma ir viens no džeza mūzikas stūrakmeņiem. Urbānajos pilsētas bāros šauram klausītāju lokam bija skaidrs, ko nozīmē stils un inteliģenta individualitāte, bet neviens pat nespēja iedomāties, ka bītņiku paaudze izgaismos zeltā vienu no vēsturiski vissvarīgākajiem mūzikas periodiem. Džeza noskaņām pārklājoties ar 60. un agrīno 70. gadu mūzikas šedevriem, vasaras vakari piederēs Keruaka vārdam un viņa personības inspirētiem mūzikas stāstiem.”

Džeka Keruaka romāns “Ceļā” iznāca 1957. gadā un kļuva par bestselleru, tas sludināja personisko brīvību, nepiekāpību un patiesības meklējumus. Tas ir poēzijas, apreibinātas trakulības un jaunības caurstrāvots ceļojums, kurā svin esību, jo Otrā pasaules kara izraisītā trauksme un bailes bija radījušas izjūtu, ka nāve ir tuvāk nekā dzīve. Keruaks stāstīja, ka viņam vajadzēja tikai trīs nedēļas, lai romānu uzrakstītu, bet septiņus gadus, lai to izdzīvotu. Viņam vienmēr paliks 47, jo 1969. gadā nāve uzveica dzīvi, bet šogad atzīmējam Džeka Keruaka simtgadi.

Koncertizrādes režisore – Laura Groza, dramaturgs – Artūrs Dīcis, māksliniece – Ilze Vītoliņa, muzikālais vadītājs – Rūdolfs Dankfelds, gaismu māksliniece – Māra Vaļikova. Koncertizrādē piedalās aktieri Klāvs Kristaps Košins (Sals), Niklāvs Kurpnieks (Dīns) un dziedātāja Aija Vītoliņa. Mūziķi: Miķelis Putniņš, Romāns Vendiņš, Dāvis Jurka, Toms Poišs, Rūdolfs Dankfelds.

Dailesteatris.lv tiek izmantotas sīkdatnes. Tās ļauj jums ērti lietot vietni, bet mums analizēt apmeklējumu.

Izmantotās sīkdatnes

Pieteikties jaunumiem