Dailes teātris ar “Stiga RM” atbalstu dāvina Ukrainai savu iestudējumu

Šonedēļ uz Kijivu Ukrainā dodas īpašs dāvinājums no Dailes teātra un koksnes nozares uzņēmuma “Stiga RM”. Dailes teātra izrāde “Kaukāziešu krīta aplis” tiks pilnībā pārnesta uz Kijivas Drāmas un komēdijas teātra skatuves. Izrādes scenogrāfija, kostīmi un visi rekvizīti tiks nodoti dāvinājumā Ukrainas kolēģiem, tāpēc šājās dienās teātrī notiek dekorāciju un kostīmu sagatavošana un transportēšana. Visus mākslinieciskos izdevumus un dekorāciju pārvešanu sedz “Stiga RM”. Kopīgā dāvinājuma vērtība būs gandrīz 60 000 eiro.

Dailes teātra direktors Juris Žagars stāsta: “Mūsu sadarbība ar Kijivas teātri aizsākās jau pašā kara sākumā. Ar “Stiga RM” esam partneri jau gadu. Viņi ir otrie lielākie Dailes teātra atbalstītāji no uzņēmēju vidus. Uzņēmums katru mēnesi atbalsta cīnītājus Ukrainā ar speciālu ekipējumu, transportu un citām nepieciešamām lietām, un kopā mums radās ideja arī par šādu dāvinājumu ukraiņu tautai. Mūsu darbnīcās gatavotās dekorācijas un kostīmi, to transportēšana, pats iestudējums, mākslinieku iesaiste – tas viss tiks kopīgi nodrošināts no mūsu puses. Tas ir projekts, kas šobrīd Ukrainas teātriem pašu spēkiem ir grūti īstenojams, jo prioritāte, protams, ir fronte. Un tas ir saprotams. Taču cilvēkiem arī kara laikā ir vajadzīga māksla, īpaši teātris un sevišķi tāds teātris, kas runā par šodien Ukrainā aktuālām tēmām. Par cerību, par izturību, par cilvēkiem, kas pāri visam saglabā cilvēcīgumu, par stingru stāju, kas ir tik nepieciešama, un par spēju izdzīvot.”

“Mēs atbalstām Ukrainu no pirmās karadarbības dienas, nodrošinot nepieciešamo gan civiliedzīvotājiem, gan frontei, taču nedrīkst aizmirst arī par kultūras saglabāšanu – tai ir svarīga loma nacionālās identitātes, piederības sajūtas un saliedētības stiprināšanā. Tāpēc ar lielu gandarījumu atbalstam izrādes “Kaukāziešu krīta aplis” nodošanu Kijivas teātrim. Šī dāvinājuma pamatā ir vēlme palīdzēt drosmīgiem brīvības cīnītājiem saglabāt cerību, vairot gara spēku un nezaudēt cilvēcību,” saka “Stiga RM” īpašnieks Andris Ramoliņš.

Kijivas Drāmas un komēdijas teātra galvenā režisore Tamāra Trunova skaidro: “Bertolta Brehta lugas “Kaukāziešu krīta aplis” notikumi risinās Otrā pasaules kara laikā. Režisora ​​Data Tavadzes iestudējums Ukrainā taps laikā, kad Krievija izvērš genocīdu pret Ukrainas tautu. Šobrīd ar sāpēm un cerību vērojam Sakartvelo* iedzīvotāju patriotisko un vienoto pretestību, reaģējot uz politiskām varas izpausmēm, ko ukraiņi var viegli atpazīt kā to pašu “miera nesēju” rokrakstu, kas jau vienpadsmito gadu iznīcina Ukrainu. Šo arvien aktuālo lugu Ukainas teātrī iestudēs viens no Sakartvelo vadošajiem režosoriem Data Tavadze, un tas ir iespējams pateicoties Kreisā krasta teātra īsteniem draugiem Rīgā – Dailes teātrim, tā direktoram Jurim Žagaram un teātra atbalstītājiem. Mūsu valstu radošā un cilvēciskā apvienošanās liecina par demokrātisko vērtību kopību un savstarpējo nepieciešamību veidot projektus kā politiskas izpausmes.”

Kartveļu (gruzīnu) režisors Data Tavadze ar savu radošo komandu jau rudenī dosies uz Kijivu, lai veidotu Dailes izrādes repliku. “Kaukāziešu krīta aplis” turpinās savu dzīvi Kijivā ukraiņu valodā.

Izrāde bija viens no kritiķu augstāk novērtētajiem iestudējumiem Dailes teātrī pēdējo sezonu laikā. Tā tika nominēta vairākām 2022./2023. gada Spēlmaņu nakts balvām – izrāde nominēta kā “Gada lielās formas izrāde”, Data Tavadze nominēts kategorijā “Gada režisors”, savukārt Milēna Miškēviča tika izvirzīta nominācijai “Gada jaunais skatuves mākslinieks”. 

Dailes teātrim ar Kijivas Drāmas un komēdijas teātri cieša sadarbība ir izveidojusies kopš Krievijas uzsāktā kara sākuma. Kijivas teātra mākslinieki Dailē 2022. gada vasarā ar īpaši uzrunātu atbalstītāju un Londonas Vestenda teātra kompānijas “Mischief Theatre” atbalstu iestudēja populārās komēdijas “Izrāde, kas saiet sviestā” Dailes versiju ar ukraiņu aktieriem ukraiņu valodā. Iestudējums tika vairākkārt rādīts Dailē Ukrainas bēgļiem labdarības izrādēs, bet pēc tam tika pārcelts uz Kijivu, kur to izrāda joprojām. Tāpat Dailes teātris, pateicoties virknei atbalstītāju, organizēja vairākas Ukrainas teātra viesizrādes Rīgā, kas tik izrādītas Ukrainas cilvēkiem Latvijā bez maksas.

*Valsts nosaukums “Gruzija” ir pārmantots no krievu valodas. Vēsturiskais valsts pašnosaukums, kuru kartveļi jeb gruzīni aicina lietot arī ikdienas saziņā, ir “Sakartvelo”, bet tautu viņi aicina dēvēt tās vēsturiskajā un pašu pieņemtajā vārdā par “kartveļiem”.

Dailesteatris.lv tiek izmantotas sīkdatnes. Tās ļauj jums ērti lietot vietni, bet mums analizēt apmeklējumu.

Izmantotās sīkdatnes

Pieteikties jaunumiem