Dailes teātra jauniestudējumi 2024./2025. gada sezonā

Dailes teātris ir uzsācis jauno, 105. sezonu. Tā Dailes teātrī būs drosmīga – ar klasisku mūziklu pilnīgi jaunā interpretācijā, ar humora un nopietnības pilnu “veģetāru” trilleri, ko veidos lieliska starptautiska radoša komanda, ar modernu izrādi skolas vecuma bērniem, kurā vizuālais kods būs tik aktuālais anime un, protams, ar vērienu, kas tipisks Dailes teātrim.

Kamēr teātrī notiek Mazās zāles pārbūve, tās izrādes tiek spēlētas Tabakas fabrikā, un jau rīt, 28. augustā, skatītāji ir aicināti uz koncertizrādes “Kodiens” pirmizrādi (Matīsa Gricmaņa oriģināldramaturģija, režisors – Juris Jonelis). “Kodiens” ir stāsts par pasaulslavenā rakstnieka Čārlza Bukovska dzīvi laikā, kad neviens vēl nezināja, ka šis svešinieks, viņa bohēmiskais dzīvesveids un bezrūpība uzrunās pūļus, viņa dzejas lasījumi kļūs par “must-see” notikumiem, viņa scenārijus Holivuda, kura neko par viņu vēl nezina, pārvērtīs lielbudžeta filmās. Izrādi caurvij Bukovska dzeja, bohēmiska nekaunība, sievietes un citas vājības, kurām dzejnieks ļāvās sūrās uzdzīves ritmos. Iestudējumu papildinās muzikālā apvienība “Uzvaras bulvāris”, kas pazīstama ar bagātīgām un neparastām skaņu kombinācijām, apspēlējot dzīves baudu nekaunīgo dabu. “Kodienā” viņi pievienosies ar skaņdarbiem no saviem albumiem “Pritonā” un “Brīvdiena”. Lomās – aktieru pāris Ērika Eglija-Grāvele un Gints Grāvelis un Juris Bartkevičs. 

Nākamā pirmizrāde uz Lielās zāles skatuves gaidāma 13. septembrī. Piedzīvojumu izrāde “Zilā lapsa” būs gan vizuāli, gan emocionāli koša un neparasta izrāde mūsdienīgiem skatītajiem un skolas vecuma bērniem. Izrādi Dailes teātrī iestudē viens no pazīstamākajiem lietuviešu teātra un kino režisoriem Jons Tertelis – augstu novērtēts jauniešu un bērnu teātra meistars. “Zilā lapsa” ir iecienītās japāņu anime estētikas iedvesmota izrāde, kas aicinās skatītājus doties pasakainā ceļojumā un iepazīt to, kas slēpjas pasaku ēnas pusē. Izrādē “Zilā lapsa” būs skatāmas īpaši izrādei veidotas Reiņa Pētersona ilustrācijas, bet scenogrāfiju un neparastos kostīmus izrādei radīs Pamela Butāne. Galvenās lomas izrādē atveido Madara Viļčuka un Arturs Krūzkops.

Pēc izrādes “Zēni nav meitenes” panākumiem režisore Diāna Kaijaka iestudē godalgotās autores Lūsijas Preblas lugu “Efekts”, atklājot mīlestības un zāļu biznesa mijiedarbību. Britu dramaturģe un seriāla “Pēctecība” (kanālā HBO) autore Lūsija Prebla ir saņēmusi trīs “Emmy” balvas un trīs Olivjē balvas par labāko dramaturģiju (to skaitā par lugu “Efekts”). Lugas centrā ir divi jaunieši, kuri nevar izšķirt, vai viņu mīlestība ir patiesa vai tomēr lietoto antidepresantu blakusparādība. Viņi piedalās klīniskā zāļu pētījumā, bet mīlestība un tās radītās bioķīmiskās izmaiņas draud to izjaukt vai arī padarīt par sensāciju, ja pētījuma veicējiem izdotos pierādīt, ka mīlestība ir pētāmo zāļu izraisīta. Psiholoģiskās drāmas “Efekts” pirmizrāde Tabakas fabrikā gaidāma jau 14. septembrī. Izrādei iecerēti divi aktieru sastāvi. Lomās: Dārta Daneviča, Andris Bulis, Toms Veličko un Marta Lovisa Jančevska vai Kristīne Nevarauska, Imants Strads, Meinards Liepiņš un Marta Lovisa Jančevska.

Kādreiz skatītāju tik iemīļotais mūzikls “Meža gulbji” šosezon drosmīgi atdzims uz Dailes teātra Lielās zāles skatuves jau jaunās skaņās un aranžijās. Jaunās paaudzes režisors Klāvs Mellis Māras Zālītes un maestro Raimonda Paula mūziklu “Meža gulbji” ir iecerējis skatītājiem pasniegt jaunā redzējumā un skanējumā. Režisora radošajā komandā ir spilgtais scenogrāfu kolektīvs “Grāfienes”, horeogrāfs Rūdolfs Gediņš un gaismu mākslinieks Reinis Zalte. Libreta autore un dzejniece Māra Zālīte kopā ar komponistu Raimondu Paulu ir sacerējuši arī jaunas dziesmas, tā pārradot jau zināmo un iemīļoto mūsdienīgā veidā. Pārlaicīgais Hansa Kristiana Andersena stāsts par burvestības un fantāzijas pasauli, kā arī ģimenes spēju turēties pretī visām nelaimēm, savu pirmizrādi piedzīvos 29. novembrī. 

Ziemas vidū teātrī atdzims “Sapnis vasaras naktī”. Teātra māksinieciskais vadītājs, režisors Viesturs Kairišs šajā sezonā iestudēs pārlaicīgu komēdiju par mīlestības varu un absurdu. Lielais bards Viljams Šekspīrs greizo spoguļu spēlē savijis vēsturisko, mītisko un arhetipisko cilvēku, kuram senais, civilizācijas radītais likums ir kā nāvīgs brīdinājums: cilvēka daba nepakļaujas cilvēkam. Tā paklausa tikai pasakai, burvestībai un sapnim. Mēs visi esam pakļauti lieliem mīlas grēkiem un mazākiem kaislību grēciņiem, lai arī ikdienas pienākumiem un atbildībai mūs vajadzētu no tiem atturēt. Mīlas aklums ir spoguļattēls nespējai redzēt mīlestības nepārvaramo spēku. “Es nekad…” – esam gatavi spriest, skatoties no malas uz neprātīgu mīlestību, lai gan visi par to esam sapņojuši. Režisors atzīst, ka, lai arī lugas žanrs ir komēdija, tās slāņi un dziļums pieļauj plašas interpretācijas iespējas. Jauniestudējuma scenogrāfiju veidos Kristaps Kramiņš, komponists Jēkabs Jančevskis. Režisora Viestura Kairiša jauniestudējuma pirmizrāde Lielajā zālē gaidāma 15. februārī.

4. aprīlī uz Lielās zāles skatuves pirmizrāde jauniestudējumam, kas radošajā komandā Dailes teātrī apvienojis vairākas debijas, skaļus un jau plaši pazīstamus vārdus. Teātris savus skatītājus vēlas iepazīstināt ar ļoti spilgtu un Eiropā pazīstamu holandiešu režisori Olu Mafālani. Viņa iestudēs izrādi, kuras žanru var ironiski nodēvēt par “veģetāru” trilleri “Dzen savu arklu pār mirušo kauliem”. Izrādes pamatā ir Nobela prēmijas laureātes Olgas Tokarčukas romāns ar tādu pašu nosaukumu, kas saņēmis daudz atzinību visa pasualē, tostarp arī starptautisko Bukera prēmiju. Iestudējumā galveno lomu atveidos Latvijā jau iepazītā aktrise Čulpana Hamatova, kuru režisore jau pavasarī izvēlējās izrādes atlasē, īpaši aktrisē novērtējot atšķirīgo, kas ir būtisks šai lomai, kur galvenā varone ir autsaidere jeb jaunpienācēja kādā pilsētiņā. Dailes teātris priecājas par vēl vienu īpašu debiju teātrī – iestudējuma scenogrāfiju veido starptautiski atzītais latviešu dizainers Germans Ermičs. Savukārt kostīmu mākslinieki šim vērienīgajam jauniestudējumam būs modes mākslinieku duets – MAREUNROL’S, (Mārīte Mastiņa-Pēterkopa un Rolands Pēterkops). Komponists– Krists Auznieks.

Režisors Mārtiņš Eihe iestudēs muzikālu izrādi "Kalifornijas pakalni". Pēc skatītāju un kritiķu novērtētās izrādes “Pusnakts šovs ar Jūdu Iskariotu” Eihe atgriežas uz Dailes teātra Lielās skatuves ar mūsdienu dramaturga Džeza Batervorta tumšo komēdiju “Kalifornijas pakalni”, kas pagājušajā gadā ieguva prestižo Olivjē balvu kā labākā luga. Stāsts ir par četrām māsām un viņu māti, kas viena pati, bez meitu tēva, vada sev piederošu, ne sevišķi pelnošu, nelielu viesnīcu mazā kūrortpilsētā Anglijā un ir apsēsta ar dižu sapni – izaudzināt meitas par pasaules mūzikla zvaigznēm. Darbs ieved nesenā pagātnē, 70. gados. Māsas nu ir pieaugušas un atkal satikušās ģimenes mājās, lai pavadītu, iespējams, pēdējās dienas kopā ar māti, kura ir uz nāves gultas. Māsas salīdzina savas dzīves, uzšķiļas dziesmas no viņu bērnības, atmiņas, aizvainojumi un saldenas ilgas. Viņas kavējas atmiņās par pirms divdesmit gadiem notikušo, kad ierodas slavens producents un piedāvā meitenēm pārpasaulīgu dziedātāju slavu un mātei iespēju nomaksāt rēķinus… Izrādes pirmizrāde gaidāma 21. martā.

22. maijā uz Tabakas fabrikas skatuves teātrī atgriezīsies talantīgais režisors Toms Treinis, kurš ar komandu interpretēs provokatīvo Mariusa fon Maienburga komēdiju “Nachtland”. Vācu mūslaiku klasiķa luga piedāvā ētiski un morāli kuteklīgu hipotēzi – vai no holokausta cietušajiem ir ļauts pelnīt uz sava pāridarītāja rēķina? Mūsdienu Vācijā bērni revidē tēva ģimenes māju. Viņi nejauši atrod vērtīgu gleznu – tajā ir redzama ainiņa no 20. gadsimta sākuma Vīnes, bet tās autors ir neizdevies mākslinieks, kurš iemainīja savu aizraušanos pret nacismu un valdīšanu pār pasauli. Ģimene sāk šķelties – viens vēlas pārdot gleznu, otrs to paturēt, tikmēr trešais to grib nekavējoties sadedzināt. “Nachtland” ir satīriska dramēdija, kuras epicentrā ir laulība, ģimenes mantojums, labējā ekstrēmisma klātbūtne mūsdienās un impulsi, kas mūs padara par cilvēkiem. 

Šodien notikušajā preses konferencē teātra vadība plašāku sabiedrību informēja arī par citām teātra aktualitātēm. Pēc sezonas sākumā pārpildītajām zālēm tika izziņotas arī vairākas frīku kabarē “Stulbā dzīve” papildizrādes, uz kurām jau šobrīd var iegādāties biļetes. Muzikālā izrāde “Stulbā dzīve”, kurā apvienojās ikoniskā britu grupa “The Tiger Lillies” un ukraiņu “Dakh Daughters”, kā arī Dailes teātra spilgtās aktrises – Ieva Segliņa, Ērika Eglija-Grāvele un Ilze Ķuzule-Skrastiņa, būs atkal skatāma 16. un 17. decembrī.

Jauno sezonu teātris sācis ar plašiem remontdarbiem, veicot Mazās zāles pārbūvi; šobrīd pilnībā demontēti visi stāvu pārsegumi virs Mazās zāles un teātris piedzīvo arvien vērienīgākas izmaiņas. Pateicoties koksnes nozares uzņemuma “Stiga RM” atbalstam, pilnībā nomainīta vecā Lielās zāles skatuves grīda, ko īpaši novērtē aktieri. Šovasar interjera atjaunošanu pieredzējusi Dailes teātra skatītāju kafejnīca, kā galveno interjera motīvu izvirzot oriģinālās ķieģeļu sienas un grīdu, kas atspīd kafejnīcai īpaši dizainēto mēbeļu spoguļtērauda plaknēs. Jaunā interjera dizaina autori ir arhitekts Reinis Liepiņš un birojs “Sudraba Arhitektūra”. Savukārt teātra skvēra kafejnīca “Kase”, kas ierīkota kādreizējā teātra kases ēkā, skatītājus arī šajā sezonā gaidīs ne vien pirms, bet arī pēc izrādēm, lai ikviens teātra apmeklējums kļūtu par notikumu. 

Arī šī sezona turpinās veiksmīgā teātra sadarbībā ar teātra patronu.

 Dailes teātra patrons “Rietumu Banka” – kvalitāte nekad nav nejaušība.

Preses konferences foto apskats ŠEIT

Dailesteatris.lv tiek izmantotas sīkdatnes. Tās ļauj jums ērti lietot vietni, bet mums analizēt apmeklējumu.

Izmantotās sīkdatnes

Pieteikties jaunumiem