Dailes teātra izrāde “ROTKHO” turpina viesizrādes Eiropas vadošajos teātros

Dailes teātris ar jau starptautiskus panākumus guvušo izrādi “ROTKHO” devies viesizrādēs uz Milānas Pikolo teātri (Piccolo Teatro) Itālijā.

Pikolo teātris tiek uzskatīts par vienu no svarīgākajiem Eiropas teātra namiem un veido ne vien Itālijas dramatiskā un laikmetīgā teātra, bet arī pasaules skatuves mākslas tendences. Milānā Dailes teātra izrāde “ROTKHO” tiks izrādīta trīs reizes – izrādes notiks šodien, 16., kā arī 17. un 18. maijā.

Dailes teātris ar izrādi “ROTKHO” jau divas reizes gada laikā ar viesizrādēm ir pabijis “Onassis Stegi” centrā Atēnās. Tāpat pilnībā tika izpārdotas “ROTKHO” viesizrādes Parīzes slavenajā Odeona teātrī (Théâtre de l'Odéon). Arī Parīzē iestudējums tika novērtēts gan klātienē skatītāju zālē, gan vairākās recenzijās, tostarp iekļūstot izdevuma “Le Monde” lapās, kur “ROTKHO” uzteikts kā īpašs teātra notikums, savukārt žurnāla “Théâtres Magazine” desmit gadu jubilejas numurā izrāde atzīta par vienu no pēdējās desmitgades 50 labākajām izrādēm.

Dailes teātra izrādes starptautiskie panākumi turpina piesaistīt Eiropas vadošo teātru un festivālu uzmanību – nākamās viesizrādes iecerētas Vīnē, patlaban jau tiek plānotas viesizrādes Londonā, kā arī noris sarunas par izrādēm Ņujorkā un Monreālā.  

Izrādes režisors Lukašs Tvarkovskis ir viens no šībrīža izaicinošākajiem jaunās paaudzes režisoriem Eiropā. Viņš atgriezīsies Dailes teātrī jau 2025. gada pavasarī, lai kopā ar savu komandu un Dailes teātra aktieriem iestudētu savu nākamo izrādi Dailē. Tas būs liels starptautisks projekts sadarbībā ar vairākiem ārzemju kopproducentiem, bet galvenais partneris būs viens no pasaulē ievērojamākajiem teātra festivāliem “Ruhrtriennale”. Pirmizrāde paredzēta Vācijā šī festivāla ietvaros 2025. gada rudenī.

Izrāde “ROTKHO” ir novērtēta ar vairākām “Spēlmaņu nakts” 2021./2022. gada sezonas balvām – “Gada lielās formas izrāde”, “Gada režisors” Lukašs Tvarkovskis, “Gada vizuālā tēla autors” Fabjēns Ledē, “Gada aktrise otrā plāna lomā” par Melas Rotko lomu – Vita Vārpiņa. 

Tāpat izrāde ir saņēmusi virkni “Spēlmaņu nakts” nomināciju. Aktieris Juris Bartkevičs tika nominēts “Spēlmaņu nakts” 2021./2022. balvai kategorijā "Gada aktieris otrā plāna lomā" par Rotko lomu, “Gada aktrise otrā plāna lomā” – Katažina Osipuka (Destiny Hope), “Gada aktieris otrā plāna lomā”– Andžejs Jakubčiks (Aktieris), “Gada vizuālā tēla autors” – Jakubs Lehs (video), Euģenijus Sabaļausks (gaisma), “Gada jaundarbs mūzikā”– Lubomirs Gželaks, “Gada horeogrāfs vai kustību mākslinieks” – Pavels Sakovičs.

Izrādes māklinieks un scenogrāfs Fabjēns Ledē un kostīmu māksliniece Svenja Gasena saņēma prestižo Polijas skatuves dizaina un kostīmu festivāla “Scena w Budowie” galveno “Golden Pocket” balvu par “ROTKHO” scenogrāfiju un kostīmiem. 

Izrāde tapusi sadarbībā ar Polijas JK Opoles teātri (JK Opole Theater; Jan Kochanowski Theatre), Adama Mickeviča institūtu (Instytut Adama Mickiewicza) un ar Polijas Republikas Kultūras un nacionālā mantojuma ministrijas līdzfinansējumu.

Izrādes inovāciju partneris – “Latvijas Mobilais Telefons”

Dailes teātra patrons “Rietumu Banka” – kvalitāte nekad nav nejaušība.

Dailesteatris.lv tiek izmantotas sīkdatnes. Tās ļauj jums ērti lietot vietni, bet mums analizēt apmeklējumu.

Izmantotās sīkdatnes

Pieteikties jaunumiem